28 Ocak 2019 Pazartesi

Antik Mısır Tanrıları

Antik Mısır Tanrıları
Antik Çağ’ın en önemli medeniyetlerinden biri olan Mısırlılar çok tanrılı bir dine sahipti ve tarihleri boyunca inanışları içinde sayısız
tanrının ismi geçmişti.
İşte Mısır’ın en popüler Tanrı ve Tanrıçaları:
http://bilgikirintilari.com/antik-misir-tanrilari/4512
*


Eski Mısır Tanrıçası Maat


Eski Mısırlılar, ibadet ettiğine inanıyordu .Farklı ilahi varlıklar, işler ve şanslar içinde koruma alabilirler. Tanrı, savaştaki başarıları, iyi bir hasat, mutluluk ve diğer nimetleri sembolize edebilirdi. Maat en ünlü ibadet nesnelerinden biridir.



Maat neyi temsil ediyordu?
Mısır mitolojisine göre tanrıça Maat,kişileştirilmiş armoni, hakikat ve adalet. Gezegenimizdeki kaosun sona ermesinden sonra, tekrar onun düzenini düzenlemeye başladı. Tanrıça Maat güneş tanrısı Ra'nın kızıydı. İlk önce sıradan faniler arasında yaşıyordu, ama bir süre sonra cennete taşındı, çünkü artık Dünya'nın sakinlerinin günahkâr tabiatına dayanamadı.




“Maad” kelimesi Arapça’da “ tekrar geri dönülecek yer, öteki dünya” anlamına gelmektedir. İslam düşüncesine göre, insan aklının iki ayrı yönü vardır. Biri bu dünya yaşamını düşünür ve düzenler. Buna “aklı maaş” denilir. İkincisi ise, maddi hayatın dışında kalan manevi alem ve sonsuzluğu düşünen “aklı maad”dır. Maad akıl, birtakım ilahi niteliklerle donatılmış olup, geniş konuları belli bir ölçüye kadar düşünme yeteneği vardır.
(...)

“Ma” başına geldiği kelimelere “birlik, beraberlik anlamı da katar. Örnek verecek olursak; maaile, maatteessüf, maşallah gibi. Bu örnekleri çoğaltacak olursak “ Maat” yasasının aslında “ Birlik yasası” olduğunu ve bu inanç çerçevesinde evrendeki her varlığın birbirinin tamamlayıcısı olduğunu anlarız.



Tanrıça Maat, düzeni, yasayı, adaleti temsil eden ilkedir. Etik, sosyal ve politik düzenin temelidir. O, Mısırlı için her şeydir. Dolayısı ile Maat, Mısır uygarlığının kuruluşundaki anahtar fikirdir. Bu uygarlığı anlamak için bakılması gereken ilk noktadır. Mısırlıların bakışı ile tanrının anlamı, düzen, düzensizlik, Maat’ın aldığı sembolik biçim olan piramit, anlamı, bunun topluma yansıması olan Mısırlıların piramidi nasıl ve daha da önemlisi niçin inşa ettiği, bu sistematik incelemede önümüze serilecek, birbiri ardısıra gelen soruların birkaçıdır.

O, büyüklerin bir okuludur ki bilge insan; edindiği bilgiyi ona atılmadan bilen, çevresinde kötü hiçbir şey olmayandır. Doğruluk ve adalet (Maat) ona, ataların vermiş oldukları; “öğütlere uygun olarak kucak dolusu gelir…” ve “Senden önce yaşamış olan büyüklerine denk olmaya çalış…” sözlerinin kitaplarda baki kaldığını gör; bu kitapları aç; yetenekli insan eğitilmiş bir insana böyle dönüşür.



Paylaşmak güzeldir.