6 Ekim 2022 Perşembe

Artık Emeklilerin Sesine de Kulak Vermeli

 

Hüseyin Yıldız- Erdoğan Teke- Sabahattin Gencal- Ahmet Meral
Ümraniye Belediyesi Tantavi Sosyal Tesisi'nde
05. 09. 2022
*****

Ümraniye Belediyesi Tantavi Sosyal Tesisi’nden çıkan dört kişi, adını bilmedikleri caddeden aşağıya, Ümraniye Santral Metro Durağı’na (M5) doğru inmektedir. İkisi 79’luk, ikisi 65’lik bu delikanlılar 05. 09 2022 Çarşamba günü tesislerde yaptıkları 3 saatlik sohbete doymadılar anlaşılan. Konuşmalarına devam ederek yavaş yavaş, ağır ağır yürüyorlardı.


Tesis çıkışında yağmurla karşılaşmışlardı. Bir arkadaş, bu ahmakıslatan yağmurudur, derken bir arkadaş da bu çakal ıslatan yağmurdur, deyiverdi. Bir diğerinin aklından başka bir isim geçiyordu; dilinin ucuna geliyor; ama birazcık unutkan olduğu için... Yağmur aynı yağmur; ama isimlendirme farklı. Türkiye’mizdeki bazı sorunlara da böyle farklı farklı isimler veriyorlar. Demek ki...

Çok geçmedi yağmur dindi; soğuk kendini belli ediyor. Ama nedense bu dört kişi soğuğu gördükleri yok. Sohbete devam. Yani bir futbol maçındaki uzatmalar oynanıyor sanki. Uzatmalar heyecanlı olur. Bu dakikalarda saniyeler kıymetlenir. Bir de bakmışsın ki son saniye golüyle bir takımın kaderi değişir.

Bu dört kişiden en genç olanı bir cümle söyledi. Siz deyin ki maçın golü. Onlar desin ki haftanın golü, ben diyeyim ki yirmi birinci yüzyılın ilk çeyreğinin golü.

Bu dört delikanlıyı hayal ediyorsunuz değil mi?

Nasıl hayal edeceksiniz? Futbolcu olsalardı, iki gün önce yurt dışından gelmiş olsalardı bile değil hayal etmek... Yaa, işte durum bu. Bari ben tanıtıvereyim bu dört genci. Yanlış anlaşılmasın genç fikirlileri demek istiyorum:

Bendeniz Sabahattin Gencal. “Bendeniz” kelimesine takılmayınız. Bundan 65 yıl önce bizden birkaç yaş büyük bir sınıf arkadaşımız söze bendeniz diye başlardı. Biz gururlanıyor, kibirleniyor sanırdık. Sözlüğe bakınca bunun tam tersi bir anlamla karşılaştık. Bendeniz: (“kulunuz”, “köleniz” anlamına gelmekle birlikte, “ben” adılı yerine kullanılan bir alçakgönüllülük sözü.) Bunu niye mi yazdım, sözünü ettiğim değerli ağabeyimizi tenzih ederim; bazı kibirlilerin alçakgönüllülük numaralarıyla, özellikle bu aylardan sonra karşılaşma ihtimaliniz yüksek. Durumu çakıverin. Güzel bir asis yaptım değil mi?

Diğer 79 dokuzluk arkadaşım. 23 Yıl İsviçre’de çalışan; Avrupa gören. Zaman zaman karşılaştırmalar yapan Erdoğan Teke Bey. Mizahi kabiliyetini, hazır cevaplığını anlatmaya gerek yok.

65’liklerden Hüseyin Yıldız Bey’e gelince. Ona hangi kitapları okumadın diye soracaksınız. Din kültürü ve Kur’an-ı Kerim hakkında da bilgisi var.

Ahmet Meral Bey Hocamıza gelince. Aramıza yeni katılan bu arkadaşımı nasıl tanıtsam bilmem ki. Kısa Dünya Tarihi yazarı Meral, yıllarca üstlendiği özel bir ilk ve ortaokul müdürlüğünden daha yeni ayrıldı. Bu okulun hangi vakfa ait olduğunu yazmadım. Neden mi? Bu vakfa bağlı okulların reklama ihtiyacı olmamıştır. İnşallah olmayacaktır da. Öylesine seçkin okullar. Bu arada anti parantez olarak söyleyeyim ki ben de bu vakfın okullarında 7 sene kadar hizmet verdim. Bir şey daha söyleyeyim mi? Ahmet Bey kardeşimizle iki yıl da beraber çalıştık. Yani mesai arkadaşlığı yaptık. Ee şimdi de sohbet arkadaşlığının sırası.

Biz yine daldık gidiyoruz. Son saniye golünden söz edecektik değil mi? Efendim adet olmuştur. Önemli şeyler için biraz sonra, biraz sonra denir. Bu arada kafalar şişirilir. Gördünüz mü bir asis daha yaptık. Sorunlarımızdan biri de bu. Biz bu sorunu aşarak ağları yırtan gole gelelim:

Ahmet Bey Hocamız, bu akıllı telefonlarımız için ne dedi biliyor musunuz? Belki daha önce de sizlere söylemiştir diye sormuş oldum. Dedi ki; “Bu akıllı cep telefonları gençlerin ilmihali.” Benzetme bu kadar olur. Onun için ağları yırtan gol benzetmesini yaptım. Ben akıllı telefonlarla ilgili araştırma makaleleri okudum1. Hepsini özetlemiş oldu genç arkadaşım. Hemen peşinden Silikon Vadisi’nden söz etti. Silikon Vadisini biliyorsunuz değil mi? Siz bu konuda düşünedurun benim aklıma ne geldiğini yazayım:

Konu edinen fakat adı verilmeyen okuldaki son görevim Genel Müdüre bağlı Plan Şubesi müdürlüğü. Rahmetli genel müdürümüz bilgili, kültürlü, erdemlerle dolu nazik bir adamdı. Paris’te bir üniversitede misafir öğretim görevlisi olarak da çalışmış biriydi. 1999’dan söz ediyorum. Silikon Vadisi’ni bize anlatır ve eklerdi: Türkiye’de de böylesine çalışmalar, böylesine vadiler gerekli. (Hamd olsun Türkiye’de de bu tür çalışmalar başladı.)2 Bizim delikanlılar Ahmet Beyi dinlerken ben geçmiş zamana ışınlanarak rahmetliyi dinliyordum. Bazen kendisine,  yaptığımız bilgilendirme toplantılarını, konferansları sık sık yapalım, derdim. Rahmetli her şeyin ölçülü olması gerektiği anlamına gelen sözler söylerdi. Ahmet Bey kardeşimiz rahmetliyle benden çok daha fazla çalıştığını da bildireyim ki hem Ahmet Bey’in hem okulun nasıl olduğunu canlandırabilin.

Bu arada Silikon Vadisi hakkında düşündünüz değil mi? İsterseniz dipnotumuzu da okuyabilirsiniz.3

Şunu da ekleyeyim; Ahmet Bey hocamızın ses tonu aşağıda yazdığımız ve herkesin bildiği şeylerden daha başka şeyler söylüyordu. Bir kere muazzam bütçelerini hatırlattı. Ve de bu gücün dünyadaki kültürleri nasıl silebileceğini hatırlattı. Beden dilini yanlış okumadıysam durum pek de iyi değil. Ha, bu demek değildir ki bu dijital ilerlemelerden yararlanmayalım. Olur mu öyle şey yararlanalım; ama...

Son saniyeleri bu kadar uzun anlattık. İster misiniz ki üç saatlik görüşmeyi anlatalım. Ben de biliyorum uzun yazıların okunmadığını, ben de biliyorum insanımızı 200 karakterden fazla yazıları okuyamaması için alıştırdıklarını. Ben de biliyorum. İnsanımızın düşünmemesi için ellerinden gelenleri yaptıklarını...

 

Doğrusunu söylemek gerekirse, genç arkadaşımız gündemsiz toplantılarımızdan pek hoşlanmamışlar, daldan dala atlayışımızı içlerinden kınamışlar. Bu çok doğaldır. Daha henüz emekli olmuşlardır. Yılların alışkanlığını atmaları mümkün mü? Bunları da nereden çıkardığıma gelince. Masadan kalktık, dışarı çıkmak üzereyken bir sitemi oldu: “Ben zannettim ki Sabahattin Hocamız bir gündem oluşturur.” dedi. Ben de, şimdiye dek gündemi çaylarımızı yudumlarken yapıyorduk. Ama iki günümüz birbirine eşit geçmesin bundan böyle gündemi siz gençler hazırlayıveriniz.” deyince Ahmet Bey kardeşimiz Hüseyin Bey kardeşimize dönerek moderatör sen ol, dedi. Bakın Google ne diyor: “Moderatörlerin görevi nedir? Moderatör, bir açık oturum ya da panelin içeriğini belirleme, tartışmayı yönlendirme ve etkileşimli bir diyalog içinde yürütme ile sorumludur. Moderatör program boyunca konuşulan başlıkları sentezler, bir özet halinde bilgi sunar ve ilgili kişilere sorular yöneltir.”

Ahmet Bey kardeşimizin bize katılmasıyla bir tık daha yükseleceğiz demektir. Yükselmenin sınırı yoktur.

Artık emekliler de konuşsun değil mi? Sahalara dönme olanağımız yok gibi. Hiç olmazsa konuşmayı ve yazmayı çok görmesinler bize.

Artık, emeklilerin sesine de kulak verilmeli, değil mi?

Sabahattin Gencal,

Çekmeköy-İstanbul, 05. 09. 2022

 

_____________________________

1.  1012 gençle yapılmış anket çalışmasının sonuçları kapsamıştır. Çalışmada ortaya çıkan bulgularda altı çizilesi noktaları şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Akıllı telefonlar gençlerin bilgi konusunda tutumlarını ve tavırlarını olumsuz etkilemektedir. Bilginin değerinin düştüğüne inanan genç sayısı oldukça yüksektir.  Günümüzde bilgiyi tanımlayan şey artık “basitlik”, “tekdüzelik”, “anlık işe yararlılık” ve “geçiciliktir”.
  • Akıllı telefonların gündelik hayatta güven ilişkisini kuran sevgi ve saygı kavramlarını dönüştürdüğüne inanan gençlerin sayısı yüksektir. Bu aynı zamanda telefonların gençleri gerçek hayattan koparttığına inanan bir kitlenin varlığını göstermektedir de.
  • Akıllı telefonlar gençlerin hayatlarını kolaylaştırmakta ve bu bakımdan gençlere cazip gelmektedir. Ancak gençlerin büyük bir çoğunluğunun akıllı telefonların tembelliğe sebep olduğu düşüncesine de katıldıkları görülmüştür
  • Katılımcıların gündelik hayatta konuşma dilinin eski değerinin kalmadığını ifade ettikleri görülmüştür. Akıllı telefon teknolojisine entegre edilmiş sosyal medya ve sohbet uygulamaları, bireyleri fiziksel olarak hızlanmaya zorladığı gibi düşünsel anlamda zorlamaktadır. Emojiler ve konuşma dilinin kısaltılması, akıllı telefonların dolaylı yoldan gündelik hayata etkisini göstermesi bakımından dikkat çekici bulunmuştur.

Adem Sağır– Hasan Eraslan, Akıllı Telefonların Gençlerin Gündelik Hayatlarına Etkisi: Türkiye’de Üniversite Gençliği Örneği

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/661854

2. Türkiye’nin Teknoloji ve İnovasyon Üssü

 Bilişim Vadisi (Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi), 16.08.2012 yılında 2.847.968,66m²'lik bir alana kurulmuştur. Bilişim Vadisi, Kocaeli Gebze'de bulunmaktadır.30 Ara 2021

https://www.google.com.tr/search?q=t%C3%BCrkiyedeki+bili%C5%9Fim+vadisi&sxsrf=

*

 Türkiye’den Silikon Vadisi’ne uzanan inovasyon köprüsü

 Vadiyi özel kılan unsurlarla ilgili aşağıdaki sonuçlara ulaştım:

  •  Silikon Vadisi bir yer değil, bir düşünme ve yaşam biçimi. “Çok çalış, başarısız olsan da yıkılma, başarana kadar tekrar dene.”
  • Silikon Vadisi’nde yatırımcının risk iştahı yüksek. Buna karşılık, başarısızlığa da prim veriyorlar. Bunu bir öğrenme fırsatı olarak görüyorlar.
  • Milyon dolarlık şirketlerin kurucularında bile kişisel egolar son derece düşük. Çünkü onlar için önemli olan bireylerin büyümesi değil, ortaya koydukları fikirlerin büyümesi.
  • Projelerin pek çoğu, insanlığın bir sorununa çözüm bulmak için ortaya konan fikirlere dayanıyor. Bir başkasının kopyası olan fikirlere prim verilmiyor. Fikirler, özgün, yenilikçi ve yıkıcı olmalı.
  • Başarısız da olsak, tekrar, tekrar denemeliyiz. Ofislerimizin dış görünüşüne değil, yaptığımız işin altında yatan fikre ve o fikri hayata geçirecek yeteneklere yatırım yapmalıyız.
  • işbirliklerine açık olmalı, birlikte değer yaratmaya inanmalıyız.

 Hakan Erten Deloitte Türkiye İnovasyon Lideri

https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/tr/Documents/technology/The_Deloitte_Times_Ekim_2017_Hakan_Erten.pdf

*

Silikon Vadisi, Kuzey Kaliforniya'daki San Francisco Körfez Bölgesi'nin güneyinde kalan; ileri teknoloji, inovasyon, risk sermayesi ve sosyal medya şirketlerinin küresel merkezi olarak görülen bölgenin gayriresmî adıdır.

Bölgenin adı, silikon tabanlı MOSFET ve yonga tasarımında ve üretiminde uzmanlaşmış çok sayıda firmanın burada kurulmasından gelir. Bölge günümüzde dünyanın en büyük teknoloji şirketinin çoğuna, Fortune 1000 listesindeki 30'dan fazla şirketin genel merkezine ve binlerce startup şirketine ev sahipliği yapmaktadır. ABD'deki risk sermayesi yatırımlarının üçte bir Silikon Vadisi şirketlerine yapılmaktadır. Bu nedenle bölge, girişimcilik ekosisteminin ve bilimsel gelişimin merkezi haline gelmiştir. Silikon tabanlı entegre devre, mikroişlemci, mikrobilgisayar ve daha birçok teknoloji Silikon Vadisi'nde icat edilmiştir. 2013 itibarıyla bölgede yaklaşık 250.000 teknoloji işçisi çalışmaktadır.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Silikon_Vadisi

*

Silikon Vadisi’ndeki dev şirketlerin maaş ortalaması 133.000 dolar ile 171.000 dolar arasında değişiyor. Bu dudak uçuklatan maaşları alanlar ise şirketlerin kendi bünyelerine katabilmek için adeta yarışa girdiği başarılı yazılım mühendisleri ve geliştiriciler. En parlak zihinleri alarak en iyi ekibi kurmak isteyen şirketler arasındaki bu rekabet de maaşları haliyle yükseltiyor.

Silikon Vadisi’nin en popüler şirketleri:

·                     Google

·                     Facebook

·                     Apple

·                     Tesla

·                     Uber

·                     Intel

·                     HP

·                     IBM

·                     Alphabet

·                     Oracle

·                     Paypal

·                     eBay

·                     Netflix

·                     VMware

·                     Sandisk

·                     NVIDIA

·                     Yahoo

·                     Electronic Arts

·                     Cisco Systems

·                     Gilead Sciences

·                     Udemy

·                     Wallit

·                     Koding

·                     Mobile Action

·                     SocialWire

·                     Felicis Ventures

·                     Score Beyond

·                     CivicSolar

·                     Stringer Labs

 https://www.webtekno.com/silikon-vadisi-tam-olarak-nedir-nerede-ve-nasil-bir-yer-h98155.html

*

San Francisco adeta dünya vatandaşlarının ismi konulmamış bir mabedi. Çinli bir yazılımcının Pakistanlı bir Müslüman tasarımcı ile aynı evde kaldığı, Koreli bir bilgisayar mühendisinin İranlı bir matematikçiyle sabahlara kadar uyumadan problemler çözdüğü bir lokasyon hayal edin.

Kimse kimsenin ne yediğine, ne giydiğine ne de içtiğine bakıyor. Siyasi düşünceler kimsenin umurunda bile değil.

Dünyanın en büyük ekonomilerini yöneten devletlerin liderlerinin sürekli söylediği bir şey var:
Biz de Silikon Vadisi yaratmalıyız"

https://www.indyturk.com/node/37941/haber/silikon-vadisindeki-t%C3%BCrkler-anlatt%C4%B1-neden-oradalar-nas%C4%B1l-gittiler-t%C3%BCrkiyede

* 

 

Paylaşmak güzeldir.