6 Mayıs 2022 Cuma

“Yaşamın Amacı, Amacı Olan Bir Yaşamdır”

 

Sabahattin Gencal
Akyazı, 2020


Kişinin amacını unutması en yaygın aptallık biçimidir.” der Friedrich Nietzsche. Biz yaşama amacımızı unuttuk mu? Ne unutması, ancak bilinen unutulur. Biz yaşama amacımızı bilmiyoruz ki? Ne garip en güzel biçimde yaratılan, halife potansiyeliyle donatılan insanın yaşaması amacını bilmemesi.

İlkin amacımızı bulmalı,   öğrenmeli değil mi? “Hayattaki amacınız amacınızı bulmak ve ona tüm kalbinizi ve ruhunuzu vermektir.” der Budda.

Öncelikle amacımızı bulmalıyız? Neden mi? Çünkü hayatın anlamını bulmazsan bir trajedi yaşamaya yaşamak durumunda kalırsın. Bakın ne diyor Lou Engle;  “Hayatımızın her birinin bir tasarımı ve amacı vardır. Bunun farkında olmadan yaşamak üzücü ama farkında olmadan ölmek bir trajedidir.”

Amacımızı bulmak gerektiği konusunda bir uyarısı var Seneca’nın; “Nereye gitmek istediğini bilmeyen kişi için elverişli bir rüzgâr yoktur.”

Yukarıdaki düşünceleri okuduktan sonra; demek ki deyip Robert Byrne ‘in şu sözünü yazabilir miyiz? “Yaşamın amacı, amacı olan bir yaşamdır.”  

Tarih boyunca ünlü düşünürler bir yaşam amacı geliştirmişlerdir. Eee, şimdi burada,

·                  Platon’a göre hayatın amacı; bilginin en yüksek biçimine ulaşmaktır ki   buna “İyi ideası” denir.

·                  Aristoteles’e göre insanın nihai amacı “İyi olmaktır.”

·                  Kiniklere göre ise basit ve doğa ile uyumlu bir yaşam sürebilmektir.

·                  Kiniklere göre ise basit ve doğa ile uyumlu bir yaşam sürebilmektir.

·                  Hedonizm’e göre “Zevki olabildiğince yüksek tutarak acının minimum  miktarlarda olmasını sağlamaktır.”      

·                  Nietzsche’ye ve Schopenhauer’e göre ise hayatın anlamı kısaca  söylemek gerekirse yoktur. 1

 

 İnsan olmanın amacı ise anlamsızca var olmanın karanlığında bir ışık yakabilmektir.2” der Cari Cump. Hayret, “anlamsızca var olma karanlığı” kullanılabilir mi? Kullanılmamalı, ancak maalesef durum bu.

Şu düşünür böyle demiş, bu düşünür de şöyle demiş muhabbeti açarsak asıl konuya ebediyen giremeyiz. Bu bir hastalığımız. Akademisyenlerimiz için sağlıklı olan bu durum bizim için zaman kaybıdır; bunun da ötesinde kafa karışıklığıdır.

Nedense bizim kafamız her zaman karışık. Karışıklığı bir tarafa bırakmalıyız. Bunun için de benim gibi, senin ve onun gibi öğretmenleri ikinci plana atmalıyız. En büyük öğretmem, şüphesiz ki Allah’tır.

Allah’ın Kur’an-ı Kerimdeki, evrendeki ve insandaki ayetlerini okuyabilirsek yaşama amacımızı öğrenir ve o amaç doğrultusunda Allah'a olan kulluk görevlerimizi bihakkın yapmış oluruz.

Yüce Allah’tan kulluk görevlerimizi yapabilmeyi ve her iki cihanda da mutlu olabilmeyi hepimize nasip ve müyesser eylemesini dilerim.

Sabahattin Gencal,

Çekmeköy-İstanbul, 06.05. 2022

 

____________________

1.   Bedir, Ezgi; https://lensdergi.com/2022/04/11/hayatta-iz-birakmak-mumkun-mu/

2.   Yaşamın Anlamı... ,  Cumhuriyet, 29 Temmuz 2011,

  https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/yasamin-anlami-269852

 

Paylaşmak güzeldir.