2 Mayıs 2023 Salı

Lütfen, dilimizi temizleyelim

 


Nasıl ki içme suyu içilebilir olmalı; dil de dinlenebilir olmalıdır. Dinlenebilir olmayan sözlere kulaklarımızı kapatalım kapatmasına; ama dilleri bozuk olanları, dilleriyle virüs saçanları nazikçe uyarmaktan da geri kalmamalı. Hele de öğretmenseniz...

Biliyoruz ki insanları diğer canlılardan ayıran özelliklerden biri de dildir.

Yine biliyoruz ki dilin önemi temel kaynaklarımız olan Kur’an-ı Kerim’de, hadis-i şeriflerde, düşünür ve yazarların vb. eserlerinde belirtilmiştir. Bu kaynaklarda, konunun iyi anlaşılması için bazen benzetmelere başvurulmuştur. Biz de Facebook’ta gördüğüm bir fotoğraf ve fotoğrafın üstündeki yazıdan hareketle dilin önemini hatırlatmak isteriz:

Fotoğrafta ormana girmekte olan bir genç görülüyor. Fotoğrafın üstündeki yazıyı okuyoruz:

“Eğer Japonya’da dağları ziyaret edecekseniz; dağa girmeden önce ayakkabılarınızı mat üzerinde iyice silmeniz gerekiyor. Çünkü ayakkabınızla birlikte getirdiğiniz kirlilik dağların eko sistemine zarar verebilir.” Bu alıntının ne derecede doğru olduğunu bilmiyorsak da dil için söyleyeceklerimizin doğruluğundan emin olabilirsiniz.

Bir kişi diğer bir kişinin veya grubun, kalabalığın, toplumun karşısında konuşacaksa her şeyden önce dilini temizlemelidir. Aksi takdirde o dilden dökülecek kelimeler bir virüs gibi insanları olumsuz olarak etkiler. Pandemi dönemlerinde virüslerin birçok ölümlere ve kalıcı rahatsızlıklara neden olduğu görülmüştür.

Her zaman özellikle bu seçim arifesinde, çok az da olsa bazı hatiplerin dillerini temizlemedikleri maalesef müşahede edilmiştir. Bu durum çokları tarafından kınanmasına rağmen yine de bazı kişiler dillerini temizlemiyorlar. Onlara yeniden hatırlatıyoruz. Tabii, herkese de... Bir söz vardır, bilirsiniz: “Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla.”

Bak kardeşim, dilin ile yaydığın virüs bütün toplumun bilinçaltına öyle bir işler ki bu kırk senede temizlenemez. Bildiğin gibi çoğu kere bilinçaltı ile hareket ederiz. Bu nedenle de çağdaş uygarlığın gerilerine düşeriz. Zaten her konuda geriledik. Bu yetmezmiş gibi bizi tabana mı indireceksiniz? Böyle bir niyetinin olmadığını sanıyorum.

Bak kardeşim, hangi saiklerle kullandığınızı az çok anladığımız bu alışkanlıklarınızla dilin düzelmesi için yıllarca emek veren öğretmenlerimizin, imam hatiplerimizin, öğretim üyelerimizin, düşünür ve yazarlarımızın kısaca tüm aydınlarımızın emeklerini bir anda zayi ediyorsunuz. Bir de benzetmelerle, anlayabileceğiniz biçimde yazalım: Süt dolu bakracı devirme, ya da şöyle diyelim; o dilinle bakraç dolusu sütü murdar etme...

“Dil temizliği en az diş temizliği kadar önemli bir olaydır. Bu nedenle dil bakımını yapmalısınız.”

Sabahattin Gencal,

Çekmeköy-İstanbul, 02. 05. 2023

 


Paylaşmak güzeldir.