23 Nisan 2023 Pazar

Demokrasi Karnemiz

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve 

Çocuk Bayramımız kutlu olsun

(Sabahattin Gencal)

*****

İki günü birbirine eşit geçen aldanmıştır, zarardadır.” Hadis-i şerifini meslek ve özel hayatımızda ilke edindik. Bu ilkemizi sözle olduğu kadar uygulamalarımızla da öğrencilerimize ve arkadaşlarımıza iletmeye çalıştık. İnşallah bu yoldaki çabalarımız son nefesimize kadar devam edecektir.

Her gün bir önceki günden daha iyi olma ilkesi sadece bireylerin değil kurum ve kuruluşların, daha çok da devletin de bir ilkesi olmalıdır. Devletimize ve milletimize Allah (cc) zeval vermesin. Devletimizin her an kötüye ve geriye değil iyiye ve ileriye doğru gittiğini görmek tüm yurttaşlarımızı memnun edeceği gibi bir toplumsal pozitif sinerji yaratacaktır. Toplumsal pozitif sinerji de devletin daha ileri gitmesini sağlayacaktır. Devlet ileri giderse kalkınma, refah ve mutluluk düzeyi gelişecektir. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkacaktır.

Üzülerek belirtelim ki Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkmasını istemeyen devletler, terörist gruplar, sömürücüler, şunlar bunlar bulunabilir. Bunlar içerideki işbirlikçileriyle her türlü ayrılık tohumları ekebilir, kutuplara ayırabilir, gerginlik, bıkkınlık vb. moralsizlikleri körükleyebilirler. Bu arada, Allah (cc) göstermesin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ndeki durumlarla da karşılaşılabilir.  Bunun için ilk görevimizi hiçbir zaman unutmamalıyız.

Aslında böyle bir uyarı yapmama gerek de yoktu. Çünkü inanıyoruz ki her bir yurttaşımız en az bizim kadar yurt severdir, en az bizim kadar barışseverdir. En az bizim kadar sakinliği, huzuru, mutluğu vb. sevendir. Yine, her bir yurttaşımız en az bizim kadar önyargıları olmayan,  aklını işletebilen, öngörülü, erdemli ve insan onuruna değer verendir...  O halde bu yazıyı niye yazıyorum?

(Bilen bilir ki) Ben odamdan çıkamıyorum. Televizyon, internet ve kitaplarımla baş başayım. Bugün arşivimi karıştırırken, maalesef iyi şeyler okumadım. Yurt dışından bize karne veriyorlar. Öyle karneler ki atalarımıza göstermeye utanacak kadar zayıflarla dolu. Ee, şimdi bu karneyi ne yapalım? Gizleyelim mi, zayıfları çamaşır suyuyla silip pekiyi yapalım mı,  veya sahte bir karne uyduralım mı? Yoksa gerçeği kabul edip “kendimize mi gelelim.”

Bu arada uzmanlarımıza görevler düşmektedir. Önce bu raporları hazırlayanların hiç de iyi niyetli olmadıklarını, gerçekleri çarpıttıklarını açıklayabilirlerse açıklasınlar; sonra da bizim gerçek notumuzu “Dost acı söyler.” diyerek, notlarımızı nasıl düzelteceğimizi de ekleyerek yüzümüze yüzümüze söyleseler. Evet, uzmanlarımız sağ olsunlar yazıyorlar, çiziyorlar; ama çoğunluğumuz okuyamıyoruz. Onun için yüzümüze yüzümüze, dedim.

Her şeyi uzmanlarımıza havale ediyoruz. Uzmanlara başvurmak elbette ki doğrudur. Ancak biz de kafa yormalı değil miyiz? Oh ne güzel bizim yerimize hep başkaları düşünsün. Biz de peşlerinden sürüklenelim. Olur mu bu? Olmaz tabii diyorsak aşağıdaki konularda kendi devletimize karne notu verelim. (Pekiyi, iyi, Orta, Zayıf, Pekzayıf)

Türkiye’nin Demokrasi   ...

Türkiye’deki Özgürlük   ...

Türkiye’nin İslami Endeks’teki yeri   ...

Temizlik   ...

Halve gidiş   ...

...

Şimdi  de dipnottaki yazılara bakarak karşılaştırma yapalım.

 Böyle karşılaştırmalı çalışmak, hele insanın insan olarak kalması ve gelişmesi için olmazsa olmaz değerlerle ilgili konularla haşır neşir olmak zor gelmemeli bize. Bir de şu var: Bazen düşmanların tespitleri uykudan uyanmamız için yararlı olabilir.

Karnemizi düzeltmek umuduyla.

Sabahattin Gencal,

Çekmeköy-İstanbul, 23. 04. 2023

________________________________

Türkiye Demokrasi Endeksinde Sınıfta Kaldı 

İngiltere merkezli  Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından yapılan Demokrasi Endeksinin son  raporunda; küresel sıralamalardaki değişiklikler açıklanmaktadır.

EIU, Türkiye’yi Batı Avrupa’daki tek “melez rejim” olarak sınıflandırmıştır. Afganistan 0,32 puanla son, Norveç 9,88 puanla birinci sıradadır. Türkiye; seçim süreci ve çoğulculuk için 10 üzerinden 3,5, hükümetin işleyişi için 5,0, siyasi katılım için 5,56, demokratik siyasal kültür için 5,63 ve sivil özgürlükler için 2,06  puan almıştır. 2006 yılından bu yana yayınlanan raporda Türkiye 5,76 puanla 2012 yılında en yüksek rakamına ulaşmıştı. Türkiye’nin puanı 2017 yılına kadar 5’in üzerindeydi.

Türkiye, 2022 yılında 167 ülke arasında 103’ncü sırada yer alarak sınıfta kalmıştır. 10 puan üzerinden yapılan değerlendirmede Norveç 9,81 puan ile listenin zirvesindedir.  Yunanistan ise   “en kayda değer genel iyileşmeyi” gerçekleştirmiştir. Afganistan 0,32 puanla sonuncu  sıradadır.

Demokrasi Endeksi’nin  değerlendirmesine göre küresel demokrasinin uzun süredir devam eden düşüşü 2022 yılında  durmuştur.  Anket, 167 ülkedeki demokrasi durumunu en fazla on puan alan beş  kritere göre derecelendirmektedir:

·                     Seçim süreci ve çoğulculuk,

·                     Hükümetin işleyişi,

·                     Siyasi katılım,

·                     Demokratik siyasi kültür,

·                     Sivil özgürlükler.

Endekste yer alan  ülkeler, ‘tam demokrasi’, ‘kusurlu demokrasi’, ‘hibrit (karışık/melez) rejim’ ve ‘otoriter rejim’ olarak dört kategoriye  ayrılmıştır. Endekste ,”Türkiye’nin demokratik değerleri aşınmaya devam ediyor” başlığı atılmış ve şu değerlendirmede bulunulmuştur: “Ülke, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son on yılda puanında ciddi bir düşüş yaşadı. Seçimler  özgür ve adil  olmayıp,  medya sansüre tabi, hukukun üstünlüğü zayıf ve yolsuzluk yaygın.”

 Freedom in The World 2022’ye göre de Türkiye özgür olmayan ülkeler kategorisindedir.

Sadık Rıdvan Karluk, Türkiye Demokrasi Endeksinde Sınıfta Kaldı, MİSAK- Millî Strateji Araştırma Kurulu-SİYASET-TARİH, 09.03.2023

https://millidusunce.com/misak/turkiye-demokrasi-endeksinde-sinifta-kaldi/

*

Özgürlük Karnemiz

Washington merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, dünya genelindeki siyasi haklar ve sivil özgürlükler üzerine yıllık raporunu 9 Mart’ta yayımlamıştır. Raporda, 2018’de statüsü “Kısmen Özgür Ülke” kategorisinden “Özgür Olmayan Ülke” kategorisine düşürülen Türkiye, “Özgür Olmayan Ülke” olarak sınıflandırılmıştır.

Sadık Rıdvan Karluk, MİSAK- Millî Strateji Araştırma Kurulu-Genel-Freedom House’a Göre Özgürlük Karnemiz, 22.03.2023

 https://millidusunce.com/misak/freedom-housea-gore-ozgurluk-karnemiz/

*

Türkiye’nin İslami Endeks’teki yeri nedir? 

ABD’deki George Washington Üniversitesi’nden İran kökenli Scheherazade S. Rehman ve Hossein Askari adlı iki akademisyen 2010 yılında ekonomi, hukuk ve yönetim sorunları, insan hakları, siyasi haklar ve uluslararası ilişkilerde İslami ilkelere uygunluk ilkelerini esas alarak, Kuran’dan ve güvenilir hadis kitaplarından yararlanarak Ekonomik İslamilik Endeksi (Economic Islamicity Index) adıyla bir endeks geliştirmişlerdir. (https://hossein-askari.com/wordpress/wp-content/uploads/islamicity-index.pdf) Ekonomik İslamilik (EI2) Endeksi, kendini Müslüman kabul eden ülkelerin izledikleri politikaları, başarıları ve İslami ekonomik ilkelerle ilgili uygulamalarını sıralamıştır

.İslami kriterlere en fazla uygun devlet yapısına sahip olan Müslüman ülke 45’nci sıradaki Birleşik Arap Emirlikleri’dir. Bu ülkeyi sırasıyla Arnavutluk (46), Malezya (47), Katar (48), Umman (61), Endonezya (64), Kuveyt (66), Bahreyn (70), Ürdün (80), Senegal (83), Suudi Arabistan (85), Tunus 86), Kırgızistan (93), Fas (94) ve Türkiye (95) izlemektedir. Türkiye’nin altındaki 21 ülkenin  tamamı İslam ülkesidir. (Tablo: 3)

İlk onda yer alan ülkelerin sahip olduğu kişi başı gelir ile endekste  ilk sıralarda yer almaları, İslami ilkeler ile ekonomik zenginlik ve adalet arasındaki güçlü  bir ilişkinin var olduğunu göstermektedir.

Kişi başına geliri yüksek olan Müslüman olmayan ülkeler üst sıralarda yer alırken, kişi başı geliri yüksek, ancak gelir dağılımı kötü olan Müslüman ülke 45’ncidir.  Bunun anlamı şudur: Yüksek kişi başı gelir sadece bir kriterdir. Eğer ülkede adil olmayan gelir dağılımı varsa, gelirin yüksek olmasının bir anlamı bulunmamaktadır.

Sadık Rıdvan Karluk, Türkiye’nin İslami Endeks’teki yeri nedir?,  MİSAK- Millî Strateji Araştırma Kurulu DİN, Tarih: 06.06.2019

https://millidusunce.com/misak/turkiyenin-islami-endeksteki-yeri-nedir/

*

 Batı Avrupa’da “Melez Rejim” Olan Tek Ülke Türkiye

İngiltere merkezli Economist dergisinin araştırma ve analiz birimi “Unit Economist Intelligence” (EIU), 2022 yılının demokratik ve antidemokratik ülkelerini yayınladı. 2022 yılını kapsayan demokrasi raporunda, 167 ülke arasında, Norveç ilk sırada yer alırken “hibrit rejim“ diye tanımlanan Türkiye 103’ncü sıradadır.

Raporda, her ülke en fazla 10 puan alabiliyor. Puanlama,  seçim süreci ve çoğulculuk, hükümet işleyişi, siyasal katılım, demokratik siyasal kültür ve sivil özgürlükler gibi beş başlık üzerinden yapılmaktadır. Ülkeler aldıkları puanlara göre “tam demokrasi,” “kusurlu demokrasi,” “hibrit (melez) rejim” ve “otoriter rejim” olarak sınıflandırılmaktadır. Türkiye 10 üzerinden 4.35 puan alarak “hibrit rejim” olarak tanımlanmıştır.

Batı Afrika ülkesi Gambiya, 4.47 puanla Türkiye’nin bir basamak üzerinde 102’inci sıradadır

Türkiye, bölgedeki  “hibrit rejim“e sahip tek ülkedir.   Rapora göre Türkiye’de demokrasi ciddi şekilde sınırlanmıştır. Seçimler özgür ve adil değildir, medya sansüre tabidir,  hukukun üstünlüğü zayıf, yolsuzluk yaygındır.  

Sadık Rıdvan Karluk, Batı Avrupa’da “Melez Rejim” Olan Tek Ülke Türkiye, MİSAK- Millî Strateji Araştırma Kurulu, Siyaset-Tarih,  11.04.2023

https://millidusunce.com/misak/bati-avrupada-melez-rejim-olan-tek-ulke-turkiye/

 

 

 

 


Paylaşmak güzeldir.