31 Mart 2022 Perşembe

“Ahlâk Hastalıkları Hastanesi Açılsın”

 

Gönül ne kahve  ister ne kahvehane
Gönül sohbet ister kahve bahane
Sabahattin Gencal- Süleyman Pekin


Eğitimci, tarihçi, din ve dış politika analisti, sendikacı ve de Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Doktor Süleyman Pekin, “Ahlâk Hastalıkları Hastanesi Açılsın”* önerisinde bulundu. Bu öneriyi desteklemeyen olur mu bilemem. Beş yıl önce yapılan bu önerinin öylesine yapılan bir öneri olmadığını belirtmek için Pekin’in kartvizitinden birkaçını ilk başta yazdım. Tabii tanıtmak için, övmek için yazmadım bunu. Çünkü Pekin’i tanımayan yoktur. Pekin’in ne övünmeye ne de övülmeye ihtiyacı vardır. Bu unvanları yazmamın nedeni Pekin’in kültürünün ne kadar geniş olduğunu belirterek bu önerinin öylesine bir öneri olamayacağını vurgulamaktır.

 “Ahlâk hastalıkları hastanesi açılsın” önerisinden hareketle düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım:

Artık güzel ahlak kalmadı gibi. Bu konuda insanlarımız tedaviye muhtaç. Bunun için de hastane açılması gerekir.

Pekin’in, hastane kelimesini mecaz anlamında mı gerçek anlamında mı kullandığını tam olarak kestiremem. Ama bu mutlaka gerçekleştirilmeli. Pekin açılması gerekli polikliniklerden de söz ediyor yazısında: “Câhillik, şaşkınlık, kıskançlık, kızgınlık, kin, aşırı öfke, tembellik, emel (arzu), aşk (şehvete) gibi dalları da Kınalızade Üniversitesi Ahlâk Hastalıkları TeoTıp Fakültesi’nin bölümleri olarak somutlaştırmak lazım.

Bu öneriyi şehir hastanelerini hayata geçirenlere götürsek de aynı yöntemle/dümenle kocaman hastaneler yaptırsalar. Hasta garantisi için sınır yoktur. (!?)

Böyle hastaneler açılır açılmasına; ama bence bu hastaneler, koruyucu olmalı yani hasta olmadan gereken tedbirlerin alınması için çabalamalı.

Ayrıca büyük bir araştırma bölümü olmalı. Tespit edilenler anında ilgililere bildirilmeli. Örneğin bir ihale mi mevzubahistir. Geç kalmadan, henüz İhale Kanunu değiştirilmeden ilgililer bilgilendirilmeli.

Yine sözü edilen bölüm bütün kurum ve kuruluşlarla da iletişim içinde bulunmalı.

Bu arada Diyanet teşkilatıyla işbirliği yapmalı ve de din ve ahlak konularının farklı olduklarını belirtmeli. Aslında gerçek dindar aynı zamanda ahlaklıdır. Buna şüphe yok. Ama bizde din nedir,  dindarlık nedir, dinci nedir belli değil.

Bir de şu var, güya din adına, vatan millet adına, beka meka adına fetvalar da çıkartılmamalı ki ahlaksızlık alıp başını gitmesin.

Aklımıza geldikçe geliyor. Bu hastanenin bir de televizyon bölümü olmalı. Yandaş kanallar dahil bütün kanallarda beşer dakikacık yayın yapması sağlanmalı.

İnanın bu durumun covid19’dan da tehlikeli olduğunu da düşünüyorum. Bu çerçevede bütün devlet kurum ve kuruluşlarının, tabii belediyeler dahil büyük bir temizlik kampanyalarına başlamalarını da öneriyorum.

Biz de öneriler biter mi?

Son olarak Pekin’e en içten teşekkürleri bildiriyor ve çalışmalarında üstün başarılar diliyorum. Pekinler var oldukça güzel ahlakın her türlü hastalıklardan kurtulacağını umut ediyorum.

Umutların gerçekleşmesi dileğiyle...

Sabahattin Gencal,

Çekmeköy-İstanbul, 31. 03. 2022

____________________

*Pekin, Doktor Süleyman, Ahlâk Hastalıkları Hastanesi Açılsın, 26. 03. 2022

http://www.kocaeliaydinlarocagi.org.tr/Yazilar/YaziDetay/13859?fbclid=IwAR1KAVe4MhstACHrNyn_R3Zm8KvAkpTH5gIWxKLHCOgSXEYIOmeqrPz_31Q

 


Paylaşmak güzeldir.